25 Kasım 2009 Çarşamba

Günün sorusu: Tarantino insan mıdır?


Evet sonunda izledim Inglorious Basterds'ı. Yalnız, arkadaş, yok böyle bir şey ya.. Sen nasıl bir adamsın, nasıl böyle bir senaryo, böyle bir hikaye uydurursun kafandan? Hayret bir şey. Yahu hakikaten çok tuhaf adam bu Tarantino. O kadar farklı, bambaşka bir film yapmış ki.. Yazıda spoiler yoktur. Ama yine de filmi büyük merakla bekleyenler, okumazsa iyi olur. Beklenti değişimine falan uğratmayalım insanları.


Film yine klasik QT filmleri gibi vurucu lafların olduğu uzun, çok uzun diyaloglarla başlıyor. Daha önce de söyledim, bu türü (ve vahşet sahnelerini) sevmeyenler için bir çok QT filmi çekilmez bir hal alabilir. Ve bütün film de uzuuun uzun konuşmaların olduğu sahnelerle geçiyor. Film de 2 buçuk saat zaten hehe. Tabii kesmeli, biçmeli sahneler de var çokça. Film, bildiğimiz Tarantino filmlerinden farklı yapıda olsa da, daha sahne girer girmez karşımıza dikilen güzel ve ismi bilinmeyen hatunlardan anlıyoruz ki, bu bir Tarantino filmi. Tabii filmin ilerleyen sahnelerinde de şunu anlayacaksınız; böyle bir filme bile, bir şekilde ayak fetişizm sahnesi koymayı beceren adam ondan başkası olamaz.


Film şekil almaya başladıkça, tabii askeri muhabbetler falan yoğunlaşıyor ve benim için kötü anlar o zaman başladı. Nazi, Yahudi, Fransız, Alman... Bu muhabbetlerden pek anlamadığım için açıkçası, hangisi hangi tarafta, kim ne yapar, bunları çözmek ve kafama yerleştirmek biraz zamanımı aldı. Tabii bir de filmin yarısından çoğu Fransızca, Almanca diyaloglarla geçtiğinden, zaman zaman biraz baydı bu olay. Filmin orijinalinde olan sarı renk altyazının üzerine, bizim beyaz altyazı da bindiği için zaman zaman bunaldım. Bir de İtalyanca sokuşturmuşlar araya. Ki o sahneler beni çok eğlendirdi. Onun dışında gayet merakla ve sıkılmadan izlenebilecek bir film. Bir de film Chapter 1, 2, 3 diye devam ediyor. Özellikle 4. bölümün başlarında sıkılmaya başlamıştım ama sonlara doğru kendine getiriyor insanı. Yani toplam 10-15 dakikalık bir "film bozdu mu lan?" düşüncesi alabiliyor insanı. Ama o kadar. Hemen geçiyor, acıtmadan..


Oyunculuklara gelirsek.. Fransız filmlerinden tanıdığımız Mélanie Laurent (hemen üstteki gözler) etkileyici bir rol çıkarmış. Başlardaki restoran sahnesindeki halleri falan muazzamdı. Brad Pitt zaten acayip. Bütün film karizması ve ekstra cool tavırlarıyla bitiriyor. Bir de paso Fransızca konuşulan ortamlarda, o Amerikan aksanıyla "Yea, I guess so" deyişi öyle bir parlıyor ki, insanın "oh bee" diyesi geliyor.O bir yana, Eli Roth da fena iş çıkarmamış. Fakaaat.. Bence en muhteşem rolü Christoph Waltz çıkarmış. O nasıl mimiklerdir, o nasıl surat ifadesidir, o nasıl bir Kremalı Strudel yeme sahnesidir ulan..


Sonuca bağlarsak.. Belki bir Death Proof, Pulp Fiction ya da Kill Bill gibi eğlenmedim, o kadar iştahlı izlemedim. (Ki bu sadece ilk 1 saat 45 dakika için falan geçerli. Yani chapter'lar halinde, olayın anlatıldığı bölümlerde) Ama baştan sonra büyük bir dikkatle olayları çözmeye çalışarak izledim. Nitekim son 45 dakikada iyice kendinizi filme bırakmış oluyorsunuz. Yarım saate girildikçe heyecana, aksiyona ve zevke bırakıyor kendini olaylar.. Son olarak özetlemek gerekirse; ilgi çekici başlayan, gittikçe güzelleşen, ortalarda sıkıyor gibi gözüken ve sonlara doğru iyice coşan, özel ve mutlaka izlenmesi gereken bir film yapmış Tarantino. Yine, yeniden.. En kısa sürede mutlaka tekrar izleyeceğim. Bir de 720p kalitede izleyince, seyir zevki iyice artıyor tabii, nitekim aradaki 5 buçuk GB'lık fark, takdir edersiniz ki acayip fark ettiriyor, eğer wide screen bir monitörünüz varsa..


Müzik konusunda ise, tabii filmin yapısına uygun olarak, daha basit davranmış QT. Yine özel, güzel parçalar seçmiş ama daha az çeşit müzik var. Bir ara, arabesk tarzında giren müzik çok hoştu mesela. Onun dışında da, bir çok sahnede sanki bildiğimiz/eski müzikleri kullanmış gibi geliyor, müziğin başı giriyor, "aha" diyorsunuz, ama farklı şekilde çok kısa devam edip kesiliyor. Mesela sahneyi anlatıp merak ettirmeyeyim ama, bir ara çok heyecanlı bir sahnede Pulp Fiction'ın meşhur "dııırıdıdı, dııı dıdı dı dııı melodisi" girecek zannettim. Ama 3 saniye çalmadan, hemen kesildi.


Not: Resimleri filmden kendim çektim. Kalitesiz göründüklerine bakmayın, üzerlerine tıklayarak 1280 piksellik devasa hallerine bakabilirsiniz. Ve rahat olun, hiçbir türlü spoiler içermezler.

Eyvallah.

2 yorum:

UnjustLucifer dedi ki...

Hayır, böyle filmler yapmaya devam ettiği sürece insan olmayacaktır..

Bunuda izlemiş oldun oh bea, bizler rahatladık resmen :P

CaRtMaNtR dedi ki...

İngiliz ajan'ın bar sahnesi ben çekilmiş en sağlam tarantino sahnelerinden biri olmuştu :sayaufwiedsehentoyournaziballs: