28 Temmuz 2010 Çarşamba

"Bir Maradona'nın daha sonuna geldik"


Birçok kişiye göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olan Maradona, futbolu bıraktığını açıkladığı anda eminim ki milyonlarca hayranı hüzne boğuldu. Maradona'nın, özel yaşantısındaki doğru ve yanlışları bir yana, olağanüstü bir topçu oluşu şüphe götürmezdi. Ama aynı şeyi teknik adamlığı için söylemek mümkün değil, en azından şimdilik.

Maradona bu kez de bir hevesle, olaylı bir şekilde başladığı teknik direktörlük görevini bıraktı, bırakmak zorunda kaldı. Sözde, Arjantin Federasyonu aslında Maradona'nın kalmasını istiyormuş, ona 4 yıllık yeni teklif sunmuşlar, ama Maradona tüm teknik ekibiyle birlikte kalmak istiyormuş, federasyon ise ekibine onay vermeyince Maradona da "ekibim yoksa ben de yokum" deyince, federasyon da Maradona'yla devam etmeme kararı almış. Bunun inandırıcı gelmesi mümkün değil. Bir kere Maradona bu takıma ne oynattı, ne kanıtladı ki tam 4 koca yıl daha teklif etsin federasyon? İlla kalmasını isteseler bile 1-2 yıl falan teklif ederlerdi en fazla.. Hadi bir bildikleri var, çok güveniyorlar diyelim. Koskoca Maradona'ya 4 yıllık sözleşme teklif ediyorsunuz ama birkaç tane asistan için adamı kırıp geri çeviriyorsunuz. İkisi de düşük ihtimal bana kalırsa. Maradona gibi henüz güveni zedelenmiş bir değeri, daha da düşürmemek için Arjantin Federasyonu'nun izlediği politika bence bu.

Malesef çok büyük, süperyıldız futbolculardan, çok büyük teknik direktörler pek çıkmıyor. Bunun örnekleri çokça mevcut.. Hem Türkiye'deki, hem dünya futbolundaki örneklere bakıldığında büyük yıldızlar, teknik direktörlüğe geçtikten sonra, büyük olasılıkla fiyasko yaşıyor. Ya futbolcuyken ismi hiç duyulmamış, ya da çok ünlü de olsa görev adamı, savunma oyuncusu falan olan adamlar başarılı oluyor hocalıkta.

4 yorum:

Cassy dedi ki...

cambiasso gibi kariyerinin en iyi sezonunu geçirmiş bir adamı kadroya bile almadı. milito gibi yılın açık ara en iyi forvetini hiç oynatmadı. bence fazlasıyla hak etmişti bunu.

Sergei Sörensen dedi ki...

maradona'nın teknik direktörlüğü tartışılır ama mili takımın başındayken yaşadığı amatörce sevinçler bile futbolu ne kadar çok sevdiğinin göstergesidir.

Adsız dedi ki...

ilk başta 4 yıllığına anlaştı diye haberler çıkmıştı aslında
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/8823478.stm

yürüyen aksam dedi ki...

cassy'e katılıyorum. arjantin tarihinin en iyi kadrolarından birine sahip messi, aguero, milito, tevez, cambiasso, gago gibi adamlarla ve maradona oynattığı oyunla yazık ediyordu güzelim kadroya. böyle bir kadroya anca bu kadar dağınık bir oyun oynatılabilir yani.