25 Ağustos 2009 Salı

İdam cezası hakkında...


Defalarca tartışılmış, klasik bir soru aslında. İdam cezası olmalı mı? Kendi fikrime geçmeden önce, yorumlarda sizin düşüncelerinizi bekliyorum.

İdam olmalıysa, neden olmalı? O kadar büyük suç işleyen şerefsizler gerektiği cezası bulsunlar diye mi, yoksa yeni işlenecek suçlar için caydırıcılık olsun diye mi? İkinci sorudan başlarsak. Türkiye'de idam yok, ABD'de var. Ve idamın uygulandığı ABD'de suç oranı buradan çok çok daha yüksek. Bu da nasıl yorumlanabilir? Bence zaten, işleyebileceği suç seviyesi o noktalara gelmiş bir mahluk içinölüm çok da büyük önem taşımıyor. 70 kişiyi öldürmüş bir seri katil, öldürülmekten korksa zaten yapmaz. İlk seçeneğe dönersek, bu kadar büyük suç işleyenler cezasını bulacak mı idamla? Bence hayır. Neden? Ulan, 5 yaşındaki bir çocukla ilişkiye girmeye çalışan bir adam, zaten vicdanen ölmüştür. O orospu çocuğunu idam etmek ona yardım etmek demektir, bu hayattan kurtarmak demektir. Bir sonuca varamamış gibi gözüksem de aslında kafamda düşünceler var. Aslında böyle büyük suç işleyen insanları haberlerde falan ilk izlediğimde yüzlerce kez "asacaksın bu ibneyi" tepkisini vermişimdir. Ama bence, son saydığım nedenden de ötürü, bir insana verilebilecek en büyük ceza ömür boyu hapistir. Dediğim gibi idam edersen, adam 1 dakikalık acı çekecek, sonra buradan gidecek, nereye gidiyorsa artık (orası dine giriyor). Ama ömür boyu hapis, eski günlerini özlettirecek, özgürlük hayali kurduracak ama bunu başaramayacak anlamına gelmektedir, ki bu çok daha büyük bir zulümdür ona. Bence.

8 yorum:

ercü dedi ki...

bence evet idam olmalı.ama ne şekilde.insanı öldürmek sadece boynuna ip geçirmekle olmuyor.söylediğin gibi suç işlemiş ipneleri abi bi kere öldürmüceksin defalarca.yani gece aniden yatağından kaldırıp apar topar hadi asılıosun die götürürsün adam korkudan altına işer gidene kadar kanı çekilir.sehpada bekletirsin ayakları tutmaz.sonra indirirsin bu gecelik affedildin dersin.adam aptallaşır.salak olur...bence bu daha etkili :) o.ç. apoyada yapsalar.yada onu direk assalar?ipne ordan bile yetişio orospu yaa :@

TheTurk dedi ki...

Kardeşim benim, Apo'nun müebbet hapsi var değil mi? Sence bu ona verilmiş en büyük ceza mı? Hala başımıza "açılım" muhabbetleri salıyor oradan.. Avukatları "çorbasının tuzu az olmuş" diye AİHM'ne başvuruyor.. Saçı traş edildi diye yaygara koparttırıyor memleketimizde.. Bu cumhuriyetin seçilmiş milletvekilleri kendisinde "liderimiz", "sayın", "ona danışmalıyız" gibi kelimelerle bahsediyor hâla.. Ağırlaştırılmış Müebbet hapis yatan bir adamdan bahsediyoruz??
Yemişim insan haklarını ben.. Amerika'da bunun yaptığının 30000/1'ini yapan adam idam ediliyor günümüzde hâla.. Biz kendimizi avutuyoruz en büyük cezayı verdik diye.. Apo çok üzülmüştür eminim müebbet hapis cezası çıktığında.. Keşke assalar diyordur şimdi içinden..
Genel idam cezalarına karşıyım ben.
Mesela bu memleket başbakan astı ipsiz-sapsız-mesnetsiz iddialar yüzünden.. Bu memleket üç fidanı astı tasvip etmesem de sadece fikirleri yüzünden.. Ama bu memleket 30000+ adamın katilini asamadı Avrupa Birliği sevdası yüzünden..
Dar ağacına giderken altına kaçırışını tüm dünyaya izletmek bu adam için daha büyük bir ceza değil mi? Mudanyadaki ilk mahkemede hakimin kalemi kırdığı andaki yüz ifadesini, korkusunu izledin mi sen onun? Bir de bugün yüzündeki rahatlığı izledin mi TC hükümetiyle yaptığı açılım pazarlıklar esnasında?
İdam herşeye, herkese yapılmamalı. Ama bu tür ağır suçlarda da göz yaşına bakılmamalı. Nacizane..

Çağlar dedi ki...

Baba kesinlikle haklısın, baştan sona kadar. Ama ben genel olarak bahsetmiştim. Apo apayrı bir olay. Sıradan bir insan değil malesef bizim için.

Bu olayın içinde Türkiye gerçekleri var, siyaset var, korku var, terörist problemi, kürt problemi var.. Yoksa elbette ki Apo'nun idamı bence de makul karardır. Çünkü dediğin gibi idam edemeyince başına yattığı yerden işler açabiliyor.

Benim söylediğim "müebbet hapis en büyük cezadır" ifadesi genel anlamdaydı. Örneğin, herhangi biri 5 yaşındaki çocuğa tecavüz etse veya seri katilin biri işkence ederek onlarca insanı öldürse, onun için müebbet daha büyük cezadır. Tabii bence.

TheTurk dedi ki...

Kardeşim sen de haklısın.. Ama verdiği sonuçların acısını yaşamış biri olarak, o it orada öylece durdukça, ben bu konuya objektif ve genel açıdan bakamayacağım.. O yüzden yorumumu burada kesiyorum..

Enes dedi ki...

İdam şart... Hem caydırıcıdır hem de toplumda öyle yaratıklar var ki cezalandırılması değil direk olarak nefesinin kesilmesi gerekiyor.

Müebbetin daha büyük bir ceza olduğuna inanmıyorum ayrıca. İdam / Müebbet desen bir suçluya, sanırım ki müebbet ister. Ölüm insanın çare bulamadığı tek şey nihayetinde...

Adsız dedi ki...

bazı suçlarda, suçun işlendiği uzuvların idam edilmesi daha bir caydırıcı olur:D

Adsız dedi ki...

@ Adsız 16:05

=))))))))

Mehmet Dinler dedi ki...

Bir çocuk tecavüzcüsünü koğuşundakiler rahat bırakır mı? Öyle birşey herif orda da gidebilir.

@ ercü

Şahane yol :D