14 Ağustos 2009 Cuma

Elveda rekorlar!..


Çok ilginç bir kural değişikliği söz konusu. IAAF'nin yeni kararına göre, sprint yarışlarında (100, 200 metre..) artık ilk hatalı çıkış diskalifiye ile cezalandırılacakmış. Yani tabanca sesi duyulmadan fırlayanlar, ikinci seferde tekrar yerlerine geçemeyecekler. Valla atletler direkt itirazlarını etmişler ama kurul oylamayla resmi kararı vermiş bile. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacakmış.

Valla bu da sprinterlerin yandığı anlamına geliyor bence. Bu çıkış dediğin olay, yarış süresini en azıdan yarım saniye, belki 1 saniye etkileyen bir şey. Ve artık ilk seferde diskalifiye olmamak için, çok daha dikkatli olacaktır sporcular. Çünkü çıkış refleks olayı, özellikle 100 ve 200 metrede. Yani bir çok atlet, tabanca sesinden ziyade süreye endeksli çıkıyor. Yani sesten önce hareketleniyorlar sayılır bir nevi. O yüzden de ilk seferlerde, erken çıkma şansını denemek isteyenler olduğundan bol bol hatalı çıkış oluyor. Artık çok daha dikkat edip, sesi kesinlikle duymak isteyeceklerinden bence kalkışlar daha temkinli ve ağır olacaktır. Bu da 9.69'lara, 19.30'lara dayanan hayvani rekorların kırılmasını çok daha zor hale getirecektir.

Benim tahminim; kalkacaktır bu karar, iptal olacak gibi geliyor bana.

1 yorum:

Enes dedi ki...

IAAF'ın bu konudaki kuralları çok katıdır. Örneğin atletlerin sesten önce dahi hareketlenmesi mümkün kılınmamıştır. Yazıda bu yönde bir şey var ama zaten o ayaklarını koydukları cihazlar sesten 0.10 saniye sonrasına endekslidir. Yani sesi duymadan atlet çıkmaya başlar, çıkışını tam sesin duyulduğu ana getirirse dahi o çıkış hatalı sayılır.

Bu yeni kuralı ise açıkçası manalandıramadım. Hadi tek atlete bir hatalı çıkış kuralını çok fazla uzuyor, cılkı çıkıyor diye kaldırdılar ama bu çok katı.