23 Ağustos 2009 Pazar

Ramazanda bloga hatun resmi koymuyorum...


E çok günah olum. Mübarek ayda yapılır mı öyle şey? Yok öyle birşey tabii ki. Bu ne lan? Pfff.. Bu zihniyette insanlar kırılmasın, ama alenen götümle gülüyorum kendilerine. Hem de her fırsatta. Burada dinle, islamiyetle dalga geçiyormuşum gibi bir düşünce de olmasın. Alakası yok. Nitekim ateist de değilim, başka bir dinden de.. Ama itirazım var bazı şeylere. Aha resmi olarak bloga dini karıştırmış bulunuyorum ama kusura bakmayın artık, yapacak bir şey yok.

"Ramazan'da içki içilir mi amına koyim?" .. Efendim? Ne diyosun? 11 ay boyunca, bir ihtimal aklına gelince müslüman olan herkes, bu bir ay boyunca "olur da belki allahı kafaya alırım" diye bir aylık islama dönüyor. Buna Cuma arifesi ve kandillerde içki içmeyen ayyaş grubu da dahil. Ulan günahsa günahtır, biter. Bu işin ramazanı, üç ayları, beş ayları mı olur? Ha belki vardır harbiden de ama, alkol manyağı bir adam "ulan zaten alkol günah, paso günah işliyoruz, sikimde değil de, bari daha büyük işlemeyelim" diye içinden geçirirken, o an ne işliyor?

"Ramazan'da 31 günahmış lan!" güruhu da bir başka tıbbi vak'a. 11 ay Jenna Jameson'ı, bir paket 1 liralık ıslak mendil ve kısa Winston box ile birlikte eğreti gelin olarak odasında yaşatan adam, ramazanda pornoya küsüyor. İnanılmaz.

Peki soruyorum.. Her türlü içkiyi içen adam, neden domuz eti yemez? Kur'an'da alkol de, domuz eti de günah derken, alkolün günah katsayısı 6, domuzunki ise 9 mu yazıyor? Ya da kurban bayramının ilk gününde akşam yemeği için, "rakının yanında kurban eti olmaz" cümlesini ilk kuran muhterem hangi zihinsel fonksiyonlarını kullanarak böyle bir laf sarfetmiştir acaba?

43 yorum:

M.T dedi ki...

Bazı noktalara katılıyorum ama saçmaladığın yerler daha fazla. Yayınlarmısın yayınlamazmısın önemli değil ama bu zihniyette çok gitmezsin sen.

Çağlar dedi ki...

Zaten yanlış olduğunu düşündüğüm 4 tane konuya değindim. "Katıldığım yerler var ama saçma olanlar daha fazla" diyosun. Hangisinde saçmalamışım? Saçmaladın derken, hangisinde saçmaladığımı ve nedenlerini açıklarsan memnun olurum.

- Normalde mastürbasyonun günah olmadığını, ramazanda günah olduğunu düşünenler konusunda mı?
- İçki ile domuz etinin günah katsayısı konusunda mı?
- Normalde alkolik adamın ramazanda hacı hoca kesilmesi konusunda mı?

Enes dedi ki...

Ben bu yazının %90'ına katılmıyorum.

Neden derseniz...

Şahsen ben hayatım boyunca öyle dindar bir insan olamadım. Her vakit daha iyi bir insan olabilme fikri kafamdadır ama bir türlü tam istediğim gibi olmuyor.

Peki sorarım; bize sunulan bu bir aylık nimette biraz daha düzgün, biraz daha günahsız yaşasak fena mı olur? Bir ay da olsa yanlış gördüğümüz huylarımızdan vazgeçmeye çalışsak çok mu kötü bir şey yapmış oluruz?

Örneğin şu resim konusu... "Mübarek ayda çok günah lan" değildir zihniyetim ama şahsen şu an orucum. Bu bloğu da 1 küsür yıldır aralıksız takip ederim. Şimdi demin açınca "şak!" diye karşıma bi' hatun resmi çıksa ne olacak? Neticede orucum diye Allah o resimden tahrik olmama gücünü bana vermiyor.

Buna karşın ancak "girmezsin olur biter" gibi bir yaklaşım söz konusu olabilir. Bu da ne kadar mantıklıdır tabi ki bilemem.

Ayrıca islam mantık dinidir, doğru. Ama her şeyi de "mantığım böyle diyor. o zaman böyledir" diye değerlendirirsen hataya düşersin.

Mesela şu "günah katsayısı" olarak değinilen mevzu...

"İslam hukuku" diye bir şey var; Yani 6 katsayı, 9 katsayı gibi sayısal bir durum olmasa da daha az günah olan, çok günah olan şeyler vardır, mekruh (yani Allah'ın sevmediği, yine de günah olmayan şeyler; mesela sigara) olan şeyler vardır. Yani sen içki içmenin günahı ile hırsızlık yapmanın günahını bir tutamazsın. İslam dinine göre hepsinin Allah katındaki hoşnutsuzluğu farklıdır.

Ayrıca bir de saygı durumu var. 11 ay içmişiz sıçmışız, tamam. 1 ay çevrendeki insanların çoğu gayet içten bir biçimde ibadetini yapıyor. Adam da belki içinden geçiriyor "ulan bari biraz saygı duyayım o kadar zorlanıyorlar ben de biraz uzak durayım onca şeyden" diye...

Fazla yazdım. Herkesin de ibadeti, imanı Allah ile arasındadır. Ama biraz daha duyarlı olmakta da fayda görüyorum ben.

Çağlar dedi ki...

Uzun uzun yazmışsın eyvallah.

Bir tartışmaya girecek olsak da sanırım burada tıkanacak. Çünkü sen "zaten herkes özgür yaşıyor, 1 ay olsun dine uygun yaşasak ne olur?" mantığında düşünürken, ben öyle düşünmüyorum. Açıkçası 11 ay tüm bunları umursamayan adamın 1 ay umursamasını hiçbir türlü samimi bulmuyorum. Ramazandan bir gün önce "hadi şu yarım kalan votkayı içelim de kalmasın, ramazanda içemicez nasılsa" demenin hiçbir açıklaması yoktur benim nezdimde.

Hatun resmi konusu biraz farklı tabii. "Girmezsin olur biter" yaklaşımı tutarlı bir olay değil elbette ama oruç tutuyorsan ve erotik bir resmin seni tahrik edip ibadetine zarar vereceğini düşünüyorsan girmeyebilirsin elbette.

Ahmet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
sergei sorensen dedi ki...

ahmet iyi güzel söylemişsin derdini anlatmışsın da öyle çirkin bitirmene gerek yoktu bence şurada gayet eli yüzü düzgün bir tartışmanın içindeyken

Enes dedi ki...

şimdi bu ahmet isimli arkadaş;

Sana oturup üç beş satır bir şeyler yazmak istedim ama enteresan ve cahil bir insan olduğun belli.

"Resimle tahrik oluyorsan" demişsin. Komik demişsin. Resimden niye tahrik olmayayım kardeşim? İktidarsız mıyız biz?

Normalde sokakta gezerken hiçbir şey yapmıyorum. Normalde sokakta geziyorum?

Mahlık değil "mahluk" olacak.

Adsız dedi ki...

enes, iktidarsız cinsel eğilimleri olmayan demek değildir. cinsel eğilimleri olan ama yatakta başarısız olana denir iktidarsız diye. ereksiyon problemi gibi..

sergei sorensen dedi ki...

ahmet isimli arkadaş kendi yorumunu silmiş bu arada

Ahmet dedi ki...

çağlar'a tamamen katılıyorum. Bu aylar haricinde bunları yapıp şimdi yapmıyorsanız bu rüşvetten ağıza bal çalmaktan farksızdır. Ya tam yaşa yada yaşama yarım yaşıcaksanda başkasına karışma.
Resim mevzuğuna gelince. Resimle tahrik oluyorsan günaha giriyorsan daha alacağın çok yol var demektir. Normalde sokakta gezerken napıyorsun? Ne güzel herşeyi kılıfına uydurmuşunuz. Sigara neden günah değil? Senin bedenin zarar görmüyor mu? etrafını zehirlemiyor musun?
İyi ki din var, sizi dizginliyor yoksa nasıl iğrenç mahlukatlar olursunuz bilemiyorum.

u ve ı yan yana kusura bakma hata olmuş düzelttim bak. Foto tahrik olayına gelince bilen bilir anlayan anlar belirli bir seviye gerekir. Bu tabularla pek göremeyeceğiniz bir seviye.

sergei sorensen dedi ki...

double post olacak ama ya da çağlar silmiştir tabi bilemiyorum

Enes dedi ki...

Ya anlatmak istediğimi anladınız diye düşünüyorum...

Yeri midir bilmiyorum eğer fazla konu dışı olursa Çağlar silebilir; ben bu namaz kılan, oruç tutan vs. insanları ya tamamı ile sapık gibi, ya da tamamı ile cinsellikten, sanattan, müzikten vs. uzakmış gibi gören bu Ahmet isimli arkadaşların zihniyetine uyuz oluyorum.

Bir dine olan eğilim hayatın zehir olmasını filan gerektirmiyor. Olmuyor da zaten...

Çağlar dedi ki...

Yok ben silmedim, kendisi silmiş. Ama sonra tekrar yazmış. O yüzden muhabbet sırasında bir karışıklık varmış gibi gözükebilir. Ahmet'in bir üstteki mesajı aslında "Yorum silindi" yazan yerde olacak. Bilginize...

Ahmet dedi ki...

Yorumu ben sildim yazıyı düzeltmek için. Dinini düzgün yaşayanlara lafım yok. Resim var diye dinim elden gidiyor, aman allahım sokakta alkol alıyorlar diye dellenenlere sinir oluyorum ben sadece. Bana sinir olmaktada özgürsünüz.

Cassy dedi ki...

çağların genel olarak bahsettiği ve eleştirdiği tip insanlar enes'in düşünce yapısından çok ramazan geldimiydi bi anda mutasyon geçirip başımıza sofu hoca kesilen oruçlarını tutan namazlarını kılan bize din dersleri vermeye kalkan tipler yannız. bunlar inançlı değil korkak insanlardır!!!!! yazının çoğuna katılıyorum hatta çok gerekli bir noktaya parmak basılmış benc

Enes dedi ki...

@ahmet:

"Resim var diye dinim elden gidiyor" gibi bir şey mi söyledim ben? "Allahım sokakta alkol alıyorlar yandık bittik" gibi şeyler mi söyledim? Sırf benim üsküdar sahilinde içtiğim içkiyi toplasan buradan fezaya yol olur zaten...

Sen önce okuduğunu anla ondan sonra yorum yaparsın.

Btg dedi ki...

cuma namazina gidicem diye persembe aksamlari icki icmeyenler de bu gruba dahil edilebilir bu arada

Lord-1 dedi ki...

Şu yazıda Çağlara tamamen katılıyorum. Ama milletin din aşkının tavan yaptığı ve herkesin cennetliğim abi moduna girdiği bu ayın ilk günü bu yazıyı yazmasına şaşırdım. Tabi bir o kadar da sevindim. Eline sağlık. Bu arada Enes bir konuda yanılmışsın hırsızlıkla içki aynı oranda günah olmayabilir ama domuz eti yemekle içki içmenin günahı tamamen aynıdır islam hukukuna göre.

Adsız dedi ki...

"domuz ye, kuranda zina olarak tanimlanmis hareketi yap, alkolun dibini bul, yalan soyle, dedikodu yap, namaz kilma, sonra 30 gun ac kalarak bunlarin hepsini resetle" dir bunlarin mottolari. alenen uzak durulmalıdır bu tip insanlardan

Ahmet dedi ki...

@Enes:

"Sırf benim üsküdar sahilinde içtiğim içkiyi toplasan buradan fezaya yol olur zaten..." bu şekilde mi ispatlıyorsun durumunu. :) Peki..

Enes dedi ki...

Benim senin gibi bir zihniyete bir şey ispatlamaya ihtiyacım yok güzel kardeşim.

Ben olanı söylüyorum. Doğru, dürüst bir adam olmaya çalışıyorum. Pek de dinine bağlı biri olduğum da söylenemez. Gir bak Çağlar'ın yazılarına yaptığım yorumlardan ne tip biri olduğumu anlarsın.

Sen kafanı bir yöne çevirmişsin. At gözlüğü de diyemiyorum artık o bile değil...

Ahmet dedi ki...

5 10 yıl sonra o üsküdar sahilinde de içememeye başlayınca anlarsın ne demek istediğimi.

Enes dedi ki...

Benim gibi düşünen benim gibiler oldukça hiçbir şey olmaz.

Sen senin gibilerin fazlalaşması için çabala derim.

Ege dedi ki...

ağıza giren değil, ağızdan çıkanın günahı olur, derim..

alkol, insanın hareketlerini kontrol edememesi, davranışlarını sapıtması, bilinçli hareket edememesi yüzünden yasaktır. benim mantığım bunu söylüyor bana. eğer bu raddeye gelmiyorsan içerken, ne denilebilir ki?

yazıya katılıyorum, sonuç olarak.

if you insist dedi ki...

dinsizlik de kahrolsun, yobazlık da...

alperi dedi ki...

Yazıya belli bir yere kadar katılıyorum ancak Kur'an'daki şeyleri bu mantıkla sorgulaman ne kadar doğru bilemiyorum Enes isimli arkadaş çok guzel açıklamış zaten uzatmayayım Allah ında başharfini büyük yazsan daha guzel olurdu.

Muhammet dedi ki...

Çağlar tam düşündüklerimi dile getirmişsin, normal zamanda ayık gezmeyen insanların kutsal günlerde günah diye düşünüp içmemesi saçmalık. Zaten böyle düşünerek davranmak günah bence. Bi anlamda Allah'ı ve insanları kandırmak bu. Bakın Ramazan'da içmiyorum dindarım ben der gibi davranıyorlar,ama kutsal günler bitince alkolün dibine vuruyorlar. Bu tip insanlar ramazanı alkolü bırakmaya teşvik edici olarak görseler tamam derim. Hani bırakmaya çalışıyor, ramazanda içmeyip uzaklaşır, ramazandan sonra da içmemeye devam eder, o zaman ona hak veririm ama ramazan bitince eskisi gibi davranmaya devam edecekse bunun kabul edilebilir bir yanı yok.
Bir de şu var ki herkes özgürdür ama saygılı da olmak lazım. Nasıl ki oruç tutan birinin yanında yemek yemek saygısızlıksa alkol kullanmanın da böyle bir adabı var. İçilir ama içmeyenleri de rahatsız etmeden içmek gerek.
Domuz eti konusunda da şunu söylemek isterim. Alkol ve domuz etinin günah katsayılarının eşit olduğunu düşünüyorum. Alkolün alternatifi yok ama domuzun alternatifi sığır var, koyun var, var da var. İnsanlar alkolün işlevini yerine getirecek başka birşey bulamadığı için alkolün az günah olduğunu savunuyorlar, domuzu ise zaten pek bulamadıkları ve alternatiflerini daha kolay buldukları için çok günah sayıyorlar. Yiyecek başka bir et olmasaydı eminim ki domuz eti de o kadar günah olmayacaktı.
Fazla uzattım umarım sıkmamışımdır, iyigeceler...

Adsız dedi ki...

yaşasın dinsizlik, allah dediğin arap putu değil midir? çağlar kafan karışmış, yakında ateist olursun merak etme, olana kadar birşeyler dönüyor tabi, ama olduktan sonra herşey o kadar rahat ki, dalıyorum her tarafa selamün aleyküm diyerek, içimden de gülüyorum. :)

50 yıl sonra veya 500 yıl sonra artık ne zaman olursa bazı şeyler ortaya çıkmaya başladığında, bilim aydınlattığında, yine eskilere gülünecek, nasıl siz dünya öküzün boynuzları üstündeydi diyenlere gülüyorsanız. :)

evet sonlandıralım yazımızı, kesinlikle kuranda anlatılan gibi bir tanrı yok, tanrı dediğin kompleksli mi olur canım, kendi yarattığını niye yaksın, hem insan yana yana ölür :) ateşle hadi arapları kandırdın, biz nası müslüman olmuşuz onu da bilmiyoruz, tabi uyanış başladı artık yeni nesilde. herşey ortada, okuması, düşünmesi size kalmış.

ha sloganımı da atayım

DEMOKRATİK, LAİK, ÇAĞDAŞ TÜRKİYE, DİNLERE SON! :)

muan dedi ki...

yuh bu kadar olmaz arkadaşlar silkinin ve kendinize gelin.

scofield dedi ki...

yalnız muhabbet iyice çarptırılmış. çağlar'ın sadece "ikiyüzlü dincilere itirazım var" ana fikirli bir yazısı üzerine iş allah'a inanmaya, ateistliğe kadar gelmiş...

ayrıca supportez arkadaşa da hayatında başarılar diliyorum. zor da olsa............

Adsız dedi ki...

@suppoterz,
Madem bilim falan diyorsun. Sana kötü bir haber vereyim. Dünyanın en ünlü bilim adamı Oktar Babuna'nın dediğine göre Tanrı vardır. Geçmiş olsun.

Adsız dedi ki...

iki parmağının ucunu gözüne koy.
bir şey görebiliyor musun dünyadan?
sen göremiyorsun diye bu alem yok değildir.

mevlana hazretleri

Er dedi ki...

Küstahlık gibi anlaşılmasın ama ayyaşın yaptıklarını burada bizim samimi bulup bulmamamızdan öte Allah'ın samimi bulup bulmaması mühim .Onu da biz bilemeyiz zaten. Adamın samimiliğini belki ramazandan sonra da içkiden uzak durabilmek için gösterdiği çabaya bakarak ölçebilirsin. Ama yine de yaptığının yanlış olduğunu bildiği için mübarek günlerde haram ve günahtan uzak durması -belki de biraz da geleneklerin ve toplumun etkisiyle- bana kalırsa çok yanlış değil. Ya tam yaşa ya da yaşama mantığı Peygamberlerden başka herkesin günahkar olduğu düşünülürse çok da paylaştığım bir anlayış değil.Önemli olan hatadan tövbe edip bir daha işlememeye çalışmak. "Zaten Allah beni artık affetmez" deyip günaha devam etmek de şeytanın bir vesvesesidir.

Tam hatırlamıyorum ama hatırladığım kadarıyla bir hikayeyi aktarayım: Sürekli içki içen ama ramazanda da içkiden uzak durup hergün Kuran okuyan bir hocayı etrafta kimse içkici biri diye dinlemiyormuş. Birgün bu "içkici hoca" uzak bir yerden gelen ve bu hocayı tanımayan bir alim tarafından dinlenmiş ve hoca alime "Allah senden razı olsun" demiş.Alim vefat edince ahirette cennete gideceğini öğrenmiş ve yaptıkları ibadetlerin, iyiliklerin kendisini kurtardığını sanmış.Oysa ki cennete girmesinin nedeni "içkici hocanın" kendisinden Allahın razı olmasını istemesiymiş.(Böyle yazınca kendimi vaaz veriyo hissettim, komik durdu ama okuyup okuyup imana geliriz artık:)

Domuz eti konusu da tamamen kültürel bir mesele.İzlediğim bir programda yurtdışındaki ikinci üçüncü nesil Türk gençlerine ne yapmayacakları sorulduğunda kesinlikle domuz eti yemeyeceklerini söylüyorlardı.Buradaki nedeni de çok farklı düşünmüyorum.Aynı sünnetsizliğe olan bakış ile vacip olduğu halde bayram namazına giden adamın farz olan cuma namazına hiç gitmemiş olması şeklindeki çelişkiler dinden çok gelenek-görenek ve kültürle açıklanabilir.

@supporterz
50 yada 500 yıla gerek yok sen şimdiden gülmeye başla istiyorsan özellikle de bana.Çünkü ben hiç görmediğim yada başka duyu organlarımla tecrübe etmediğim onu geçtim kafamda bile kurgulayamadığım bir şeye yeri geliyor secde ediyor yeri geliyor uğruna 15 saat aç kalıyor ve değişik türlerde şükranlarımı falan sunuyorum.Ne malım.Ama ne dünya öküzün boynuzları üstündeydi diyenlere ne de ineğe kuşa böceğe tapanlara gülüyorum.Bilgilerine sunarım.

mentos dedi ki...

@Supporterz

Dünya'nın öküzün boynuzları üzerinden kalkalı çok oldu ama senin alt tarafta boynuz var kanımca..

''dalıyorum her tarafa selamün aleyküm diyerek, içimden de gülüyorum. :)'' Allah akıl fikir versin..!

Yanlış anlaşılmasın adamın düşüncesine karşı değilim, hitap biçimine karşıyım! Kimse kimseye bi görüşü yüzünden bilim yoksunu diyemez.. Derse ben de ona kazığı yemiş derim!

Adsız dedi ki...

Olay hemen "siz-biz" e dönmüş bu tip keskin bölünmeler yanlış. "Aa bu herif 11 ay her türlü günahı işliyor ramazanda kuzu oluyor tu kaka", "Aa bu herif ramazanda her türlü günaha devam ediyor pis cız hede hödö". Bu tip katı tavırlar anlaşmazlığın, bölünmenin artmasından başka bir halta neden olmaz.

Bu sadece insanın kendisinin karar verebildiği bir "seçim" değil. Örf adet diye bir şey var. Bunun gereğince ramazanda bazı eylemlere ara verilir. Kutsal kitapta "ramazan ayı" diye özel olarak vurgulandıysa insanlar da psikolojik olarak, çevresindeki insanlardan da etkilenerek faaliyetlerinde değişikliğe gidecektir bundan doğal bir şey olamaz.

Diğer yandan ise ramazanda yaşamına aynen devam edenler (içki, sigara, porno vs., Allah'a karşı dürüst olduğunu düşünerek kendince doğru olduğuna inandığı şeyi yapıyor buna da bir şey denilemez.

Kimse kimseye karışamaz, yukarda da denmiş tahrik olacağını düşünenler bloga girmeyebilir.

Tabi, supporterz gibileri de görmezden gelmek en iyisi, amacı provokasyon.

herqeLe dedi ki...

Hayır anlamadığım şey şu; neden böyle bir post atma gereği duydunki? tartışma ortamı yaratarak yorum felan atılır diyei? Millet birbirine girdi. Bu blog işlerinde bazen harbiden herkes çok abartıyor.

''Herkes kendi bacağından asılır.''

alperi dedi ki...

'Tabi, supporterz gibileri de görmezden gelmek en iyisi, amacı provokasyon.' Aynen katılıyorum.

Çağlar dedi ki...

@herqeLe,
Nasıl yani? Burası kişisel ve içimde kalan, aklıma gelen şeyleri umarsızca, kim ne der diye düşünmeden paylaştığım bir blog. Sağolun ki, takip edilen de bir blogum var. İnsanların yorumlarını da merak ettim tabii, hazır ramazan gelmişken. Ben de yazıya döktüm düşüncelerimi, bu kadar basit. Ne alakası var abartmakla? Yaptığım yasak bir şey değil, şurada kimine göre cahil, kimine göre zeki bir sürü insan özgürce fikirlerini belirtiyor. Ben de fikirlerini merak ettiğim bu konuda, yorumları okuyarak fikir sahibi oluyorum. Nedeni mi olur böyle bir şeyin? O zaman her girilen postu sorgulayabiliriz.

Neden kadın resmi koyup milleti tahrik ediyosun ki?
Neden futbol yazısı koyuyosun ki? Yorumculuktan para mı kazanıyosun?
Vs...

Adsız dedi ki...

dinler zayıflar içindir! din, tanrinin insanlari manipüle etme yontemidir. tanrı, bir insan şakasıdır çoğu zaman komik olmayan.

Cassy dedi ki...

sen ne diyon birader yaa? şaka mısın filozof musun nesin?

herqeLe dedi ki...

Tabii ki de, kişisel blogun ve istediğini yazmakta özgürsün. Bende takip ediyorum blogunu. Ancak demek istediğim şey, her insanın dini kendinedir. herkes istediğine inanır v.s. Böyle bir yazı yazmak istemişsin ama abartılı olmuş. Mesela domuz etiyle-içki böyle birşeyin lafı bile olmaz. Ben öyle aşırı dinci bir herifte değilim. Burada tartışma ortamı yaratmak istememişindir fakat insanlar şu arada kendi fikirlerini savunurken yapılan yorumlara/diyaloglara bak. Bu tür şeylerde gördüğün gibi dinden siyasete çekmişler. her neyse, sen bilirsin, karışma lüksüm yok. Düşüncem bu şekilde. Diğer yazılarını bekliyorum...

Saygılar.

Çağlar dedi ki...

Eyvallah, sağolasın.

ercü dedi ki...

lord-1 e Supporterz e adsıza katılıyorum.ayrıca çağlarda şuan deistlik aşamasında bi insan yakında doğru olanı görceinden eminim. bende şu ay için diyorum ki abi harbiden müslümanlık diosan taptıın şeyden korkarak yaptıın işten hayr gelmez.kuran ı biliyorum.allahı sev diyor sizin için.kork demiyor.yaptıın herşeyi allahının gazabından korktuun için sadece bi ayda yok etmeye çalışıyorsan yapma abi.iki yüzlü olmabide madem inanıyorsun.hatapıyorsun tam yap bi öle bi böle olmuyo yani :) ayrıca Oktar Babuna'na demiş ki tanrı var.:):) demişsin ki bak b bilim adamı tanrı var dio:):):):) bişe demiyorum.darvin tanrı yok dio :):):) arkadaşlar şu konu hakkında harbiden teker teker hepinizle yüz yüze tartışmak isterdim insan gibi.aklınızda bazı şimşeklerin çakmasını isterdim yaaa :) nese AlKoLiK HareKeT EnGeLLeNeMeZ :) God of Ateo...