14 Eylül 2010 Salı

Ateizm - İslam - Yobazlık


House MD'nin 7. sezonunun başlamasına sayılı günler kala, 6. sezonun sonlarına gelirken fark ettiğim bir şey var. Gregory House bilindiği üzere ateist bir zat. Ultra zeki, süper bilgili ve über bilimsel bir kişilik olduğundan Tanrı'ya inanmadığını her fırsatta gözümüze sokuyor senaristler. Benim merak ettiğim ilk konu acaba senaristler de ateist midir.. Tabloya bakılırsa öyle görünüyor. Yalnız ateist olsalar da olmasalar da öyle güzel bir noktaya dikkat çekiyorlar ki her seferinde. House ne zaman Tanrı'nın olmayışını kanıtlama çabasına girse, dindar biriyle iddialaşsa, sonunda kazansa dahi bir "acaba" bırakıyorlar. Yani House bile "ulan acaba.." diyor ve Tanrı'nın varlığını sorguluyor zaman zaman. Diyeceğim o ki, bu ateistlerin ruh halini o kadar doğru yansıtıyor ki.. Eğer senaristler ateistlerse, kendi durumlarını açık yüreklilikle ortaya koymuş oluyorlar, değillerse de çok çok iyi bir analiz söz konusu ortada. Ateistler bunu kabul etmese de, bir zamanlar ateist olmakla olmamak arasında kalan biri olarak bunun farkındayım. Merak edenler için; Ateist değilim.

Bunun yanında. Diziye "ateizm propagandası" gözüyle bakanlar ve Türkiye'de yayından kaldırılmasını isteyenler dahi var. O zaman Gossip Girl, Two and a Half Men de "seks propagandası", onları da kaldıralım. Gossip Girl'i izlemiyorum ama 2.5 Men'de Charlie'nin götürdüğü hatunları canı çekmeyen var mıdır?

Türkiye'nin eksikliği bu işte, karşı tarafın görüşünü önemsememesi, karşı tarafı dinlememesi. Savunulan taraf X Partisi'yse bitmiştir, Y Partisi'nin ne icraatler yaptığı umrumuzda olmaz, Allah onların belasını versin. Sen her kanalda islam propagandası yaparken iyi, inandığın şeyi ölümüne, kör kütük savunurken iyi. Orada adam inandığı şeyi, bilimsel gerçeklere dayandırarak savunurken ve belki 500 milyon kişinin izlediği olağanüstü bir dizi çekerken, sen buna "propaganda" diyorsun. Yok canım, yemezler.. Bırakın isteyen istediği gibi düşünsün ve bunu rahat rahat söylesin. Ulan yobazlık da değil artık bu, başka bir boyut..

Türk Televizyonları'nda ateizmle ilgili herhangi bir şey yayınlamak, tartışmak zaten kesinlikle yasak. Bu bile ne kadar eksik bir millet olduğumuzu ortaya koyuyor. Muhabbet Kralı Programı'nda "öbür dünya" kavramı tartışılırken, ortamda bulunan ve ateist olduğunu belli eden bilimcilerin muhabbeti o noktaya çekmesi üzerine, yine ateist olduğunu tahmin ettiğim Okan Bayülgen dahi frene bastı. House, dünyaca ünlü bir dizi olduğu için, o istisna. House'ta ateizm belki 3-5 bölümde bir konu oluyor çünkü.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

ateistlerin ruh halinden hiç anlamıyorsun sanırım.hiçbir ateist ''ulan acaba'' falan demez. ulan acaba diyen adamdan zaten ateist olmaz, deist olur en fazla. nasıl böyle bir yargıya vardın ateistler hakkında?

Çağlar dedi ki...

Ben öyle düşünüyorum. Hepsinin değil tabii ki ama çoğu ateistin sık sık "acaba" dediğini düşünüyorum..

Major dedi ki...

acaba diyen adam agnostik oluyor benim bildiğim.. karışık işler abi..

Enes dedi ki...

"Acaba" dediği için ateist olmuştur zaten... Doğuştan müslüman olur, doğuştan hristiyan da olur -nitekim aile dindardır- ancak doğuştan ateist azdır.

Gerçi görüşümce her dinin mensubu "acaba" demelidir. Zaten islam da bunu ister.

House konusunda; Dizi hiçbir tarafın propagandasını yapmıyor. House'un bu konuda yanıldığı, kendisinin dahi şaşırdığı çok çok bölüm oldu. İzlemeden yapılıyor bu yorumlar sanırım...

Adsız dedi ki...

her yerde bir şeylerin propagandası yapılıyo zaten. hoşuna gitmeyen izlemez olur biter.

Cassy dedi ki...

"ateizm varolmaması dahi gereken bir tanımdır. hiç kimse kendini 'astrolog olmayan' ya da 'simyacı olmayan' biri diye tanımlama ihtiyacı hissetmez. elvis'in halen yaşadığından veya sadece çiftçilere ve onların sığırlarına rahatsızlık vermek için galakside yolculuk yapan uzaylılar olduğundan kuşkulananları tanımlayan sözcüklerimiz yok. ateizm, düşünen insanların haksız dinsel inanışların varlığı karşısında seslerini çıkarmasından öte bir şey değildir." - sam harris

Adsız dedi ki...

Okan bayülgen ateist değil bu arada.. Bi yerde okumuştum ama çoook oldu :)

CaRtMaNtR dedi ki...

inanmak yada inanmamak herkeste farklı algılanacak bir durumken inancını sorgulamakta bundan farklı olamaz herhalde. genele bağlanabilecek dinamikleri olmayabilir.

bu arada aşk-ı memnu'da zamanında yayından kalıdırılmalıydı maşallah ne aile değeri bırakırdı nede başka bir şey millet behlüle özenmeye başlasa :)

"abi yengede erik gibiymiş"

elevation dedi ki...

aslında ateist değil, a-teist olarak geçmesi lazım literatüre. çünkü teistin olumsuzlanması sözkonusu.