29 Eylül 2010 Çarşamba

"Türk Sanat Müziği mi? Iyyghhh..."


Malum, pek dinleyen yoktur, çoğu iğrenç bulur. Ama bence Türk Sanat Musikisi, insan açılımı yapabilen tek müzik türüdür. 1960-80 arası olsa gerek.. Ben bu kadar uzun ve anlamlı sözlerin bir araya getirilebildiği bir jenerasyon daha tanımıyorum. Artık o dönemde neler yaşanmışsa, nasıl gerçek, ölesiye aşklar, duygular yaşanmışsa bilemiyorum.. Arşivimde Zeki Müren ağırlıklı olmak üzere 100 şarkılık falan bir TSM klasörü bulunur. Sık sık açar dinlerim. İnsan dinlerken yaşıyor şarkıyı, o anlatılanları yaşıyor. Yani günümüzdeki bir insan oturup normal konuşarak anlatsa aşkı, bu kadar muhteşem sözler çıkmaz muhtemelen. Zamanın sanatçıları -ki kendileri sanatçıdır, şarkıcı değil- bu sözleri bir de melodilerle motiflemişler. Kimisi nefret eder ama hakikaten akıl almaz bir şey. Bir de bu şarkıları arabeskle bir tutanlar falan var, ki kendileri tam molozofturlar.

Tüm bunlar nereden aklıma geldi? Efkarlı bir anımda biramı yudumlarken*, arka fonda çalan şu nameleri dinlerken dökülüverdi klavyemden...

Duydum ki unutmuşsun,
Gözlerimin rengini. (x2)
Yazık olmuş, o gözlerden,
Sana akan yaşlara. (x2)

* Ki büyük hatadır, TSM ile rakı içilmesi tavsiye edilir :)

4 yorum:

Mehmet Dinler dedi ki...

O türü ben de seviyorum ama "Sanat" Müziği denmesine karşıyım. Sanat bütün müzik türlerini kapsayan bir kavram. Bu nedir de sanatın müziği olabiliyor anlamıyorum, bütün müzikler sanattır.

Adsız dedi ki...

Duydum ki unutmuşsun,
Gözlerimin rengini
Yazık olmuş, o gözlerden,
Sana akan yaşlara.

Gözlerim dursa kalbim ağlar,
Bağzen neyaparsan yap aşılmaz o dağlar,
Artık vakti geldi, gidesim geldi buralardan...

Adsız dedi ki...

direk bu konuyla alakası yok ama oğlak burcumusun

Çağlar dedi ki...

@Adsız,
Hayır Terazi'yim.