8 Temmuz 2009 Çarşamba

Biz eskiden... #14

Sabah Taş Devri, Tom ve Jerry, Jetgiller.. Öğlen top, bisiklet, mahalle kavgaları, torpil patlamaları, atari partileri.. Akşam üzeri Kaygısızlar, Pokemon, Power Rangers, üzerine Sıdıka. Üstüne Bir Demet Tiyatro.. Gece vardiyasında elde kumanda, tetikte iki tutam kırmızı noktalı, yani terbiyesiz film...

Sıdıka
.

Gelmiş geçmiş en iyi Türk dizisidir benim için, açık ara. Sonradan yıllarca tekrar bölümleri yayınlandı ama, yeni bölümleri, hafta içi her gün bir başka efsanenin hemen ardından yayınlanırdı. Akşam üzeri 5-6 arası Power Rangers'la coşar, ardından ana haber bültenine kadar Sıdıka'ya kilitlenirdik.

Tabii dizinin esas güzelliğini, esprilerin tadını yıllar sonra tekrarından anlayabildim, çünkü yaşım çok küçüktü o zamanlar. Bu kadar düşük bütçe, bu kadar sadelikle bu kadar şirin ve güzel bir dizi yaratılabilmesi büyük iş. 4-5 kişilik ana elemanlar, 1 ev ile adamlar haftalarca kilitledi bizi ekranlara. Tabii yine dizinin, kitaptan diziye geçirme olduğunu sonradan öğrendim, ki okumadım ama kitabın çok daha nefis olduğunu iddia edenler var. Efsane giriş fragmanını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.



Sıdıka vardı, dizinin ismini aldığı oyuncu. Hasibe Eren, şimdilerde daha çok Burhan'ın sözlüsü Makbule olarak bilinir. Saf, temiz kalpli ama zeki bir kızdı. Tuhaflıklarla dolu dizinin en az tuhaf olan karakteriydi. Her bölüm sonunda günlüğünü, doldurur, bize sesli sesli okurdu. Abisi Samim. Çoğu kişinin favori karakteri tabii. Ninja Samim. Yine çılgın ve komedi bir baba ve anormal bir anne. Tabii izlemeden tasvir mümkün değil, nitekim izlemeyen için hiçbir ifade etmeyecek bu yazıda, zaten bu diziye hiç bakmamış birini muhattap olarak dahi görmüyorum :)

- ay yani anne enteresansın sen de...
- sus bakayım... anneye enteresan denmez

Türk televizyon tarihinde çok önemli bir yeri vardır bu dizinin. O kadar samimi ve bizdendir ki, her an hayatımızdan birşeyler bulabilir, Sıkıda'nın babası için "aynı eniştem" diyebilir, yolda yürürken karşımızda bir Samim'e rastlayabiliriz.

" gir içeri, kır dizini, dön önüne
kız sıdıka
annen görür, baban duyar, dayak yersin
kız sıdıka "

Dizi hakkında hiçbir fikri olmayan veya olan ama tekrar hatırlamak isteyenlere YouTube'a "sıdıka" yazmak suretiyle, güzel bir surf'ü tavsiye ederim bu arada.

1 yorum:

agopist dedi ki...

sıdıka çok önemlidir ya.. harika diziydi.. tekrarları bile çok izlendi..