25 Ağustos 2008 Pazartesi

Biz eskiden... #10

Sadece eski çağın anlatıldığı çizgi filmleri değil (Taş Devri), aynı zamanda 150 yıl sonraki teknolojinin olduğu çağın çizgi filmini de izlerdik.

Jetgiller (The Jetsons)


Jetgiller, zamanın en gözde çizgi filmlerindendi. Zaten o zamanlar Top 5 çizgi film listesi Taş Devri, Jetgiller, Tom ve Jerry, Road Runner, Tazmanya şeklindeydi. En azından benim için... Şirinler falan biraz daha sonranın gündemiydi sanırım.

Çizgi filmde anca 2250 yılında falan olabilecek inanılmaz bir teknoloji vardı. Uzay çağı olayları. Zaten olay Satürn'de geçiyordu yanlış hatırlamıyorsam. Jetsons ailesini konu alıyordu. Aynı Çakmaktaşlar gibi onların da bir hayatı, düzeni ve arkadaşları vardı. Zaten Jetsons'ın Türkçe'de Jetgiller'e çevrilmesi de bir çeviri efsanesidir. Neyse heheh.

Jetgiller ailesi, baba George, anne Jane, küçük erkek çocuk Elroy ve genç abla Judy'den oluşuyordu. Köpekleri de vardı ama adını hatırlamıyorum. Bir de üstün yetenekli robotları Rosie. Tabii öyle bir robot ki; her işe karışır, sürekli başını belaya sokar, duygusaldır bir de, sırf problem. Sözde problem çözücü olacak. Çizgi filmde herkes her yere, uçan uzay araçlarıyla gidip geliyorlardı. Evlerde ve işlerde inanılmaz teknolojiler vardı. Mesela gece yatmadan önce yatağın ayarlarından hangi rüyayı göreceklerini ayarlayabiliyorlardı. Yemek, temizlik, telefon, televizyon gibi olaylar inanılmaz teknolojiyle işliyordu genelde. Çizgi filmin en ilgi çeken yanı da bunlardı zaten. Havada direklerin üzerinde duran evler, istediğin anda şıp diye seni istediğin yere götüren yürüyen bantlar, hap şeklindeki yemekler, 2 saniyede saçı istenilen şekle ve renge sokan aletler vs..

Aşağıdaki videoda, Türkçe bölümlerden birinden 6 dakikalık bir sahne var...



Aslında dikkatli izlendiğinde Taş Devri ile Jetgiller arasında büyük bir bağ kurabilirsiniz. Olayları ve karakterleri bir inceleyin, George Jetgil denilen adam bariz şekilde Fred Çakmaktaş'ın asırlarca zaman sonraki halidir. Judy de Wilma'nın ta kendisi... Zaten bir bölümde de Çakmaktaşlar ile Jetgiller zaman yolculuğunda karşılaşıyorlardı hatırlarsanız.

Ayrıca, IMDB'ye göre 2009 yılında bir filmi girecekmiş vizyona. Takipçisiyiz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

valla şimdi okuyunca fark ettim bu yazı dizisinde jetgiller'i yazmak için geç bile kalmışsın çağlar :)

Adsız dedi ki...

Çağlar zaten Çakmaktaşlar ile Jetgiller'in yapımcıları aynı, William Hanna ve Joseph Barbara. O yüzden de hem konu olarak hem de çizim olarak da çok benziyor bu iki çizgi film.

Bu arada Ninja Kaplumbağalar ve Red Kit'i izlemez miydin Çağlar?

Çağlar dedi ki...

Abi ilginçtir Ninja Turtles'ı hiçbir zaman pek sevemedim. Ama Red Kit'i izlerdim.

Adsız dedi ki...

videodaki intro ve müzik beni götürdü 10 yıl öncesine valla.

Adsız dedi ki...

Çağlar gözümden çok pis düştün Ninja Kaplumbağaları sevemeyerek, bloguna da bakmayacağım bundan sonra :P