21 Ağustos 2008 Perşembe

Biz eskiden... #9

Uzun zamandır yazmamıştım bu başlık altında. Tekrar harekete geçirmenin zamanı geldi sanırım. Biz eskiden menajerlik de oynardık. Üstelik takımın hem sahibi, hem teknik direktörü, hem manajeri, hem finans sorumlusuyduk.

Championship Manager: Season 2001-02


Çoğununun "cee-me" , "menecerlik" veya "futbol menejer" olarak bildiği oyun. Tarihin en çok prim yapan futbol menajerlik oyunu, tartışmasız. 2003'ü, 4'ü, 5'i, 8'i hepsi çıktı ama hiçbiri bu zevki vermedi. Daha ayrıntılı ve gerçekçi olmalarına rağmen... Hele sürümler yenilendikçe iyice yerin dibine giriyorlar.

İlk internet kafede tanışmıştım oyunla. O full Türkçe hali, oyundaki gerçekçilik, acayip ayrıntılar falan beni benden almıştı valla. Sonra eve kurduk tabii. Saatlerimizi, günlerimizi, aylarımızı yedik başında. Sadece yemek ve tuvalet molası verdiğimiz zamanlar oldu. Bilmeyip de gören "manyak mısın oolum, görüntü yok, bişi yok, grafik yok, nasıl oyun bu?" derdi. "Yaşayan bilir" der geçerdik.

Herkesin kendine özgü taktikleri, kendine özgü oyun tarzı, standartı vardı. Kimisi direkt takımı dünya takımı yapmaya çalışarak başlardı oyuna, büyük adamları almaya çalışırlardı. Kimisi geleceği düşündüğü için daha sakin davranır, adam satıp parayı biriktirirdi, kimisi ise iyice geleceğe yatırım yapıp genç yetenekleri alıp birer yıldız oyuncuya dönüştürürdü. Tabii oyunun en efsane yanı da herkesin bildiği, herkesin kesin aldığı 20 yaş altı ve birkaç sene içinde birer Maradona olacağı kesin olan oyunculardı. Nikiforenko, Tsigalko, Aghahowa gibi... Bunun dışında şu an aklıma gelen Taribo West, Babangida, Davids, Batistuta gibi adamlar da oyunun krallarıydı. Şu saydığım adamlardan en az 3'ü herkeste kesin bulunmalıydı, bulunmayanı dövüyorlardı nitekim.

Genç yetenekler dünya yıldızlarına dönüştükçe, varolan yıldızlar ise yaşlanıp iyi paralara satılıp kulübün finansal durumu iyice coştukça; gelsin şampiyonlar ligi şampiyonlukları, gitsin süper kupalar... Çekilsin restler, koyulsun tavırlar...

Hala oyunu indirebilirsiniz. Hatta yeni kadrolarla güncellenmiş halleri bulunmakta. Minik bir Google araştırmasıyla kısa sürede edinebilirsiniz. Afiyet olsun.

3 yorum:

Sheed dedi ki...

ilk göz ağrısı, sevgiliden ayrılma sebebidir.. çünkü hayatınızın merkezini ciddi ciddi de la cuesta işgal etmektedir, başkası değil..

CaRtMaNtR dedi ki...

ÖSS'ye hazırlandığım dönemlerde Arsenal ile Barcelona ile Galatasaray ile AC Milan ve unutamadığım Atalanta serüvenim ile sebebim olmuştur.

Eğer bugün Boğaziçi İşletme yada daha yüksek yerlerden mezun olmak yerine İÜ İşletme mezunuysam en bir numaralı sebep bu oyundu herhalde.

Çağlar hatırlattın kötü ettin be bir yerden bulup yeniden mi oynasam acep :D

Doğuş dedi ki...

bekliyordum bunu. eline sağlık abi.

oyunu bende uzun süre oynadım. ilk oynadığım oyunlardan biriydi. ki geçen seneye kadar da devam ettim oynamaya , cd'si hala duruyor sanırım bir yerlerde.

oyun gerçekten efsaneydi , 1 - 1.5 günde sezon bitirdiğimi hatırlarım. Tsigalko'lar , Solis'ler , Costanzo'lar , Cavenaghi'ler , Doni'ler (Atalanta) Onun dışında profili 20'lerle dolu olan Davids , Mendiata , Cannavaro , Nesta , Crespo gibi elemanlarda vardı. Hatta biz o zamanlar Crespo'yu alana "oha sen aşmışsın olm , artık oynama eheheh" diyorduk. tabi öle büyük bir takımla değil , sıradan bir takımla öle isimler almak "mücizeydi" :)

cartmantr'den görünce aklıma geldi benimde vardı bi' Atalanta'm. Doni'li , Zenoni'li , Dabo'lu o oyunun çok iyi takımlarından biriydi. Bide forvete Tsigalko'yu (hiç unutmam Minks'ten hep 850 k'ya alırdım :)) aldım mı. tamamdır.