12 Ekim 2008 Pazar

E-Kitap


Gün geçtikçe yeni bir teknolojik alet daha katılıyor aramıza... Hayatı kolaylaştırıyor kolaylaştırmasına ama bazı değerleri de alıp götürüyor resmen. Tiyatroların sinemaya dönüşmesi, plakların MP3 player olması gibi... Son buluş ise E-kitap. Yaklaşık 2-3 yıldır üstlerinde çalışıldı. Sonunda, tam bir versiyonu, çıkacak piyasaya. Zira basit versiyonları çıkmıştı ve çok da beğenilmemişti. Ancak Sony bunu değiştirecek gibi gözüküyor.

Alet dokunmatik. Büyük bir avantaj bu elbette, kitaptan vazgeçemeyecek insanları kolaylığa davet ediyor. Kendisinden ışıklı, karanlıkta da okuyabiliyorsunuz yani. Kontrastı istediğiniz gibi yapıyorsunuz, güneş ışığından filan etkilenmiyorsunuz. Hem dahili hafızası var, hem de SD girişi. An itibariyle 350 kitap sığabiliyormuş içine, ki inanılmaz bir rakam. Bundan da öte; özel bir fonksiyon sayesinde yazıda önemli bulduğunuz noktaların üstlerini fosforlu şekilde çizebiliyormuşsunuz, yana not alabiliyormuşsunuz. Şarj problemi de olmayacak gibi, 1750 sayfayı tek kalem pille görüntülüyormuş. Yani, averaj bir kitabı 350-400 sayfa olarak hesaplarsak, 5 kitap okunabilecek tek bir kalem pille.

Fiyatı 400 dolar. Elektronik kitap bilgilerine nasıl ulaşılacak, bilmiyorum, lakin normal bir kitaptan çok daha ucuz olacağı kesin, kağıt-kapak-basım masrafıyla uğraşılmayacağı için. Ancak 400 doları geri getirebilir misiniz bu yolla, orası muamma. Yine de konfor için değer gibi gözüküyor. Hele de korsanlarının çıkacağı düşünülürse, sınırsız sayıda kitabı 400 dolar'a okumak hiç de fena birşey olmaz hani.

Hee bu arada mazi: plak-tiyatro diyorduk, Sony aldı götürdü işte başımızı. Yapacak birşey yok...

Hiç yorum yok: