5 Ekim 2008 Pazar

Lira-Kuruş



Lira ve kuruşa dönüş yapılması iyi oldu, eski kafalılar pek alışamamıştı YTL'ye. Bu arada beğendim yeni banknotları... Klas duruyorlar. Atatürk'ün yanlış portresi seçilmiş gibi geldi 100 ve 200'lüklerde ama önemli değil, orada olması yeter. Arkaya da önemli şahısların konulması da fena olmamış, hatırlatmakta fayda vardır her zaman.

Yalnız yine de yanlış bulduğum bir nokta var, 200 TL'lik birim... Çok büyük bir miktar bu. Asgari maaş, 4 tane kağıtı kapsamayacak. Bu bakımdan da çok olduğu düşünülebilir. Bir para üstü alınmaz mesela şu parayla... Veya yere düşürseniz şunu?! Amerika'da en büyük miktarlı banknot, 100 dolar. İngiltere'de ise 50 pound. EURO bu konuda epey cüretkar ama birçok ülkenin ve farklı ekonominin kullandığı bir para birimi olduğu düşünülürse o kadar da şaşırtıcı gelmiyor. Bu tarz örneklere bakılırsa, dünya genelinde de 200 civarı miktarların kağıt paraya dökülmedikleri görünebilir. Hatta İngiltere'de 50 pound sadece idari işlemlerde kullanılır. Asla ATM'den 50 pound çekilemez, maaşlar 20 pound'luk banknotlarla verilir. Şöyle söyleyeyim, bir sinema biletini 50 pound'luk banknotla almaya çalıştığımda, kasiyer bu parayı uzun zamandır ilk defa gördüğünü belirtmişti. Yüzü filan beyazladı, içeri gidip 1-2 dk araştırdı 'sahte mi acaba' diye. Bu tarz birşey yapılabilir bence: para her yerde geçerli olur ama epey büyük paraların döndüğü gerekli yerlerde kullanılır-verilir-alınır. Yoksa epey zorlanacak esnaf. Gerek para üstü olsun, gerekse sahte para.

Vay be, kalpazan abiler yaşadı, artık her bastıkları kağıtla bir printer alabilecekler. İşleri büyütürler belki, eheh.



Gereksiz NOT:
En çirkin dizayn İngilizlerin bana kalırsa... EURO fena değil ama ülkelere bağlı olmadığı için, önemli bir şahıs koyamıyorlar paraya, bu da değerini düşürüyor gözümde dizaynının. Bizimki mi yoksa Dolar mı, karar veremedim. Keşke tarihsel-kültürel yapıtları da ekleseymişiz, o zaman karar vermek daha kolay olabilirdi.

2 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Bana kalırsa YTL'den 6 sıfırı olmayan TL'ye dönüş asıl sebebi millete çaktırmadan fazladan para basıp sessiz devalüasyon yapmak.

Umarım bu sefer tüm paraların boyutu aynı olur. Poster kıvamında 200 TL çok çirkin olur

ercü dedi ki...

6 sıfırın atılmasındai neden enflasyonu az göstermektir.bunun yanında bu şekilde olunca - (eksi) enflasyon oluo aynı almanyadaki gibi bu şeklde işler ne kadar kötüde gitse kağıt üstünde düzgün gözüküyor aynı şimdiki gibi...