1 Ağustos 2008 Cuma

Biz eskiden... #5

Biz eskiden televizyonda tiyatro izlerdik... Çok gülerdik.

Bir Demet Tiyatro


Kaygısızlar'ı bundan önce yazmam bu şahesere biraz saygısızlık oldu sanırım, kusura bakmayın ama pek de mühim değil. Bir anda aklıma gelivermişti öyle.

Mükremin'in başı çektiği 'Çıtır ailesi' ve kurmaylarını çook uzun yıllar boyu sıkılmadan izledik. Yıllarca ekranlarda büyük kitlelerin izlemesi, herkesin hayran olmasının yanında, bir de müthiş bir "oyuncu fabrikası" rolünü de üstlenmiş oldu kendiliğinden. Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı bu tiyatro tadında dizi, gelecekte çok popüler oyuncu olabilecek toy adamları ekranlarda bize tanıtmış oldu. Şimdi aklıma gelenler; herkesin Burhan Altıntop olarak bildiği Engin Günaydın, Olgun Şimşek, Özge Özberk, Avrupa Yakası'nın Kubilay'ı Vural Çelik, nam-ı diğer Şahika Binnur Kaya... Hatta biraz daha zorlarsak, Altan Erkekli'nin bile oradan sonra popülerleştiğini söyleyebiliriz. Elveda Rumeli dizisinde muazzam bir rol çıkaran Şebnem Sönmez'i de unutmamak gerek. Daha da mutlaka vardır ama bir çırpıda bunlar geldi aklıma.

Kabadayı ama kalbi tamamen temiz Mükremin, ablası Lütfiye, saf anneleri Telviye, yine sert ama özünde yumuşak kalpli babaları Burhan Bey ve milletvekili adayı(!) Fadıl dizide başı çeken ailenin oluşturduğu karakterlerdi.. Mükremin'in yine kendi gibi pek işe yaramaz ve salak arkadaşı Türbişon da süper rol kesiyordu. Tabii sevgilisi Füreya ona gerçek ismi Berkant'tan başka birşey söyleyeni fena azarlıyordu. Bunlar daha yan karakterlerin, daha çok ön planda olanlarıydı. Tabii Demet Akbağ'ın Lütfiye, Feriştah, Züleyha ve Orkide olmak üzere 4 kült karakteri de müthiş canlandırdığını belirtmemek olmaz.

Benim kayıtsız-şartsız idolüm Saldıray'dı bu arada. Üç kelimesinden biri "ikiz yatak" olan, sevişmek hayatında beslenmekten daha önemli bir yer teşkil eden adam.. Sevişmek demişken, oduncunun karısı Feriştah'ın Mükremin üzerindeki "fentezileri" de dinlenmeye değerdi elbet. "Edele" lafı meşhurdu. Bunun dışında yan karakterlerde Erdal Tosun'un 3 rolü birden çok güzel çıkardığını söyleyebilirim. Eyvah Necdet, Spartaküs Vedat ve İri Hikmet. Dizi devam ederken vefat eden Laz Bakkal ve yine Toparlak da çok iyi oturan rollerdi. Tabii şimdilerin Burhan'ı olarak bilinen başlarının belalısı Zabıta İrfan (Engin Günaydın) da yine Saldıray gibi az gözüken ama hayran kitlesi çok yüksek olan adamlardan biriydi. Mükremin'in veliahtı olarak gördüğü Kudret ise "taktı abicim, bu hoca bana taktı taktı" repliğiyle hala akıllarımızda.

2002'ye kadar devam eden dizi, birçok oyuncunun vefat etmesi, ayrılmaları gibi sebeplerden dolayı bitirilmişti. Ancak 5 sene sonra, yani geçen sene tekrar yayına girmişti hatırlatsanız. Tahminen 15 bölüm falan yayınlandıktan sonra da eski tadı olmaması nedeniyle kaldırıldı. Keşke hiç denememiş olsalardı.

Merak ettiğim, binbir türlü abuk subuk dizilerin tekrarları yayınlanırken neden bu efsanenin 90'ların ortasından 2002'ye kadar olan bölümlerinin tekrarları yayınlanmıyor? Tekrar dizilerinin içinde de kral olur valla.

* * *

Efsane replik...

Saldıray:
Hiç merak etme Züleyha, kırlarda neşe içinde sevişeceğin günler yakındır.
Züleyha: Kırlarda mı?
Saldıray: Gayet tabii, öyle müsait yerler var, bir bilsen... Misal geçen bir arkadaşı ormanlık araziye götürdüm, nasıl memnun kaldı, anlatamam.

* * *

Biz Eskiden... Arşiv: #4 | #3 | #2 | #1

8 yorum:

Major dedi ki...

okul vakti oldu mu geç yatma sebebimdi :D

Adsız dedi ki...

altan erkekli'nin sağındaki kızın sağındaki adam bkm'den ersin mi yoksa????

Adsız dedi ki...

evet o.

Adsız dedi ki...

mükremin-tirbüşon ikilisinin kahve muhabbetleri, kahveci ve ordaki elemanlar da süperdi bu arada.

Adsız dedi ki...

dizi yerine verilen resim üzerinde yorum yapıyoruz gibi olcak ama yılmaz erdoğan'ın üstündeki kızı mı yoksa? kızı ise bu resim baya eski kızı o kadar büyük olmamalı. organize işler'de anca o kadar büyük.

Adsız dedi ki...

kızı olması imkansız burada daha babaları da ölmemiş yani 2001 veya 2002 falan olması lazım. yılmaz erdoğan'ın kızı şu anda 14 yaşında diye biliyorum 7 yaşındayken o halde olamaz

Doğuş dedi ki...

hakikaten çok bombaydı , aile takip ederdik resmen :) bakkalıydı , tirbüşonuydu hepsi efsaneydi. Sevgi Birsel'in yönetmenliğinde.

Adsız dedi ki...

Mükremin çıtır çok matrak adamdı.Çok güzel hareketleri vardı.nerde o eski günler.bir yara'ya daha parmak basmışsınız :-)